Szampan Jamesa Bonda i Bouzy buzz

Szampany są drogimi winami ale chociaż wydaje się że mamy wiele alternatyw, wciąż do nich wracamy a ich szczególna pozycja nie wydaje się zagrożona.

Modne od kilku lat Prosecco i inne wina robione metodą Charmat nie dorównują mu złożonością ani elegancją. Wina robione tą sama co szampan metodą, niezależnie od swoich walorów smakowych, nie mają szans na otoczenie się takim splendorem i legendą jak szampan. W przypadku win mocniej niż jakiekolwiek inne kojarzących się z luksusem, świętowaniem szczęścia, ta otoczka, anegdoty, galeria sławnych i wpływowych postaci delektujących się szampanem ma swoje znaczenie.

Szampania ma też swoje czysto winiarskie walory. Jest bliskim sąsiadem Burgundii i także dotyka północnych obrzeży obszaru występowania Chardonnay i Pinot Noir. Ma sporo dobrych dla upraw wapiennych gleb. Długa tradycja i wielkie doświadczenie w produkcji win musujących to nie tylko marketingowy slogan.

Niedawno Winkolekcja prezentowała nową pozycje w swojej ofercie, jedną z najbardziej znanych szampańskich marek Champagne Bollinger – szampan Jamesa Bonda, dostarczany też od ponad stu lat na dwór brytyjski.

Bollinger jest jednym z niewielu czołowych domów szampańskich pozostających wciąż w rękach rodziny założycieli (inne to: Pol Roger i Roederer). Posiada 164 ha własnych winnic, większość w miejscowościach uznanych za Grand Cru (60%) i Premier Cru (30%). Własne owoce stanowią około 60% materiału do produkcji wina wykorzystywanego przez tę winiarnię. Pierwotna fermentacja dokonuje się w używanych, czasem bardzo już starych, wielokrotnie reperowanych beczkach a czas wtórnej fermentacji odbywającej się w butelkach znacznie przekracza wymagane przez prawo minima (12 miesięcy) i wynosi 3-4 lata lub nawet więcej.

Wina nierocznikowe kupażowane są z dużym dodatkiem rezerw ze starszych roczników, przechowywanych w butelkach magnum, niekiedy po 10-15 lat, co też jest wyjątkową praktyką w Szampanii. Szczepem dominującym w winnicach i szampanach Bollinger jest pinot noir. Nie są to więc wina, które cechuje wielka rześkość i świeżość. Mają swoją wagę i złożony, poważny charakter.

10390335_784491121569084_1155769178182655485_n

Fot. Winkolekcja

Podstawowe wino domu Bollinger, Special Cuvée, robi się w 60% z pinot noir, 25% chardonnay i 15% pinot meunier. Zawiera ok. 8 g/l cukru. Jego barwa jest żółta, nasycona. Aromaty przywodzą na myśl dojrzałe i pieczone jabłka, laskowe orzechy, suszone owoce, korzenne przyprawy (imbir). W ustach dodatkowo pojawia się lekka goryczka przyrumienionego pieczywa.

Bollinger La Grande Année 2004 jest winem rocznikowym, dłużej niż poprzednie dojrzewającym na osadzie drożdżowym. Dwie trzecie składu owoców stanowiło pinot noir, reszta to chardonnay. 88% owoców pochodzi z obszarów Grand Cru. Wino też ma złoty kolor, nos bogatszy, głębszy, a w nim więcej nut pieczywa i orzechów, dojrzałych i suszonych owoców. W ustach jest bardzo pełne, dość twarde, z mocną strukturą, harmonijne.

Dumą winiarni jest Bollinger R.D. Wino rocznikowe – my piliśmy 2002 – wyjątkowo długo trzymane w butelkach, w których dokonuje się wtórna fermentacja. Skrót R.D. znaczy récemment dégorgé, wino jest oczyszczane z osadu (degorżowane) tuż przed wypuszczeniem na rynek. Różne partie tego samego rocznika Bollingera R.D. mogą być oczyszczane z osadu w znacznych odstępach czasu, co wpływa na ich charakter, więc data tego procesu jest podawana na kontretykietach.

Wino, choć dość stare miało jasną barwę. W ustach niewielka zawartość cukru – ok. 3 g/l czyniła je też świeższym, bardziej kwasowym, ostrzejszym od poprzedników. Pomagała w tym obfitość dwutlenku węgla. Wino miało aromat brzoskwiń i mocno dojrzałych pomarańczy, miodu.

Oprócz tak prestiżowych marek jak Bollinger czy Krug w ostatnim czasie o naszą uwagę zabiegali też winiarze produkujący szampany na mniejsza skalę w kilku, kilkunastohektarowych posiadłościach. Na degustacji Vini Folies zorganizowanej przez UbiFrance Polska zaprezentowało się, między innymi, pięciu winiarzy z Szampanii.

Najbardziej podobały mi się wina Champagne Jean Plener Fils. Wyróżniały się pełnym ciałem, koncentracją, mocną strukturą, dojrzałą owocowością – w kupażach przeważają wina kilkuletnie, długo dojrzewające na osadzie, zawierające spory udział pinot noir.

drzwi doblo 021Przekraczająca nieznacznie 20 tysięcy butelek rocznie produkcja charakteryzuje skalę tego przedsięwzięcia, prowadzonego przez Jean-Francois Plener z córką Maud, która przyjechała do Warszawy. Ich winnice leżą w obrębie Bouzy Grand Cru. W sumie jest to 5 hektarów podzielonych na 23 małe parcele. Wapienne gleby sprzyjają uprawie pinot noir, które jest istotnym składnikiem szampana Jean Plener Fils Brut (70%PN, 30%Ch). Blend ten ma prezentować najlepiej jak się da terroir Bouzy Grand Cru. Na rynku pojawia się także w wersji Reserve, która dojrzewa w butelce 5 lat a nie 3-4 lata jak wino podstawowe.

Cuvée Brut ma atrakcyjne aromaty orzechów, w ustach goryczkę pestek jabłek i coś co chciałbym opisać jako kamienność. Cuvée Reserve Brut ma więcej nut utlenienia, przejrzewających owoców – są one przystępne i przyjazne. Wino jest pełne, twarde, kwasowe. Niebanalne i przyjemne.

drzwi doblo 024Również winiarnia Baudry, której tradycje sięgają XVII wieku, zdecydowanie preferuje pinot noir. Jej winnice leżą w okolicy Neuville-sur-Seine (Côte des Bar). Jest to firma nieco większa od Jean Plener Fils. Szampany Baudry są lżejsze, bardziej świeże i cytrusowe, zrównoważone i eleganckie. Champagne Baudry Brut Tradition ma ładny poziomkowo-jabłkowo-śmietankowy aromat. W ustach jest łagodne, miękkie (100% PN). Brut Privilege jest bardziej wyrazisty, limonkowo-kwasowy, nieco twardszy i ogólnie rzecz biorąc, chyba lepszy. (80% PN)

Winiarnię Colin posiadającą 11 hektarów w Grand Cru i Premier Cru Côte des Blancs reprezentowała Delphine Colin. Tu z kolei ważniejszym szczepem jest Chardonnay. Colin Cuvee Alliance Brut w nosie najpierw uderzył nutami kwaśnych jabłek i drożdży, które po chwili wyszlachetniały i wzbogaciły się o wątek ananasowo-kwiatowy. W nosie i ustach spora dawka drożdży (białe pieczywo), dużo gazu, raczej świeżo, cytrusowo-jabłkowo. (60% Chardonnay, 40% Pinot Meunier). Cuvée Blanche de Castille Brut Premier Cru – nos podobnie jak w pierwszym winie najpierw jabłkowo-drożdżowy, po chwili bardziej harmonijny, łagodniejszy, z nutami kwiatów i słodkiego migdału. Usta pełniejsze, dużo drobnego gazu, świeżych jabłek, słodkiego pieczywa, mineralne zakończenie (100% Ch). Colin Cuvee Paralel Extra Brut Premier Cru miał ładny aromat bagietki i jabłek, ciekawe nuty kwiatów i ziół. W ustach dużo drobnego gazu, dojrzałe jabłka, długie mineralne zakończenie. (100% Ch). Colin Grand Cru Millesime 2006 jest winem pełnym, z mocną strukturą, bogatym w nuty owocowe i migdałowo-orzechowe, z mineralnym zakończeniem. (100% Ch)

Bouchet jest niemałą (35 ha) firmą rodzinną, rozwijającą się od trzech pokoleń, posiadająca winnice w różnych częściach Szampanii. Bouchet Cuvée Origine jest przyjemny, raczej lekki, owocowy, gruszkowy, z delikatną grapefruitową goryczką (70%PN, 30%Ch). Bouchet Cuvée Signature – w nosie i ustach, owoc – dojrzały, trochę utleniony, z nieco wyraźniejszą ale wciąż delikatną goryczką. Szlachetniejsze, bardziej złożone i chyba bardziej skoncentrowane od wina podstawowego. (65%Ch. 35%PN)

drzwi doblo 023Ładne szampany pokazał też Trepo Leriguier, na przykład, Champagne Celebrons l’Instant – łagodne, miękkie wino, z drobnym gazem, z rześką nutą kwasową i Rendez-Vous Galant – z aromatem słodkiej brzoskwini i bardzo owocowymi ustami.

Obie degustacje pokazały różnorodność szampanów, którą większość z nas chyba dopiero zaczyna poznawać i doceniać. Ja dzięki tym spotkaniom zdecydowanie polubiłem wina musujące na bazie pinot noir.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s