Madera

Madera jest wyspą, niewielką i bardzo górzystą. Winorośl zajmuje na niej zaledwie czterysta hektarów ziemi, podzielonej na małe działeczki. należące do ponad tysiąca właścicieli.

Niewielka produkcja i ograniczone możliwości rozwoju mają dobrą stronę. Wina z Madery powstają w ilości tak skromnej, że udaje się je sprzedawać w zadowalających cenach, pomimo ich zdecydowanie niszowego charakteru.

Dzięki temu Madera wolna jest od ruchów modernistycznych i dostarcza win bardzo podobnych do tych, w które zaopatrywała Anglię i jej kolonie dwieście, trzysta lat temu.

Fot. vinhomadeira.pt

Fot. vinhomadeira.pt

Dalekie podróże wino znosiło wówczas dzięki konserwującej mocy alkoholu. Wina z Madery wzmacnia się destylatami gronowymi.

Klimat Madery jest łagodny ale też dość wilgotny i nie gwarantuje pełnej dojrzałości winogron. Importowane destylaty uzupełniają więc poziom alkoholu, pozwalając zachować w winach całkiem sporo cukru resztkowego.

To co czyni z Madery unikat w świecie dzisiejszych win to jednak nie wzmacnianie alkoholem, lecz wpływ wieloletniego dojrzewania w beczkach i celowego utleniania, dzięki którym te posiadające sporo alkoholu wina nabierają harmonii i złożoności. Aromaty pierwotne nie są mocną stroną madery. Jej charakter tworzy się w beczkach, czasem w kadziach, które podgrzewa się miesiącami do 50C symulując w ten sposób warunki panujące dawniej w ładowniach żaglowców płynących do Indii.

garrafasmadeira_m

Fot. vinhomadeira.pt

Madera jest winem niszowym i historycznym, wpisanym w tradycję wielu krajów. Sylvester Douglass pisał w latach sześćdziesiątych XVIII wieku o tokaju, że pije się go w znaczniejszych domach węgierskich, polskich i rosyjskich tak jak maderę na wyspach brytyjskich.

Maderę produkuje dziś osiem firm. Cztery spośród nich sprzedają swoje wina w Polsce. Zaprezentowały je w czerwcu, wspólnie z Madeira Wine Institute, w Krakowie i Warszawie, gdzie Rui Falcao przeprowadził degustacje komentowane i przybliżał nam Maderę.

Pierwsze z degustowanych win, H.M. Borges Sercial 10 Years Old miało bukiet winiaku, dopiero po chwili ujawniały się przyjemne nuty chlebowe, choć aromat wciąż był trochę ostry, alkoholowy. Usta były ładne, z suszonymi figami, bakaliami, w zakończeniu lekko gorzko-ziołowe, z przyjemną kwasowością. To wino ma ponad 40 g/l cukru ale określone jest jako Dry.

Łatwiejsze i mniej intensywne było Barbeito Rainwater Medium dry 5 Years Old. Podobno Rainwater jest najpopularniejszym stylem madery w USA. Nie dziwię się – nos był stosunkowo łagodny, usta pełne i aksamitne, harmonijne ale charakter wyraźny, mocno utleniony.

Fot. vinhomadeira.pt

Fot. vinhomadeira.pt

Moim faworytem wśród win prezentowanych na seminarium okazało się Henriques & Henriques Verdelho 15 Years Old, o kolorze ciemnego miodu, z nutami karmelowo-kasztanowymi, pięknymi ustami o idealnej harmonii kwasowości i słodyczy, bez agresywnego alkoholu.

Najstarsza degustowana przez nas madera – Justino’s Colheita 1995, sprawiała wrażenie jeszcze zbyt młodej! Bardzo intensywna, bogata, słodka, alkoholowa. Dziś ma moc, trochę jeszcze brakuje harmonii ale za 20, 30 lat może to być wielkie wino. 😉

Justino’s Boal 10 Years Old zawiera ponad 100 g/l cukrów. Usta były pełne smażonych bakalii, skórek pomarańczy, gładkie, łagodne, lekko cierpkie w przyjemnym zakończeniu. Nie brakowało kwasowości.

Teoretycznie reprezentujące ten sam styl Barbeito Boal 10 Years Old było znacznie jaśniejsze od poprzednika. Dzięki wysokiej kwasowości najsłodsze z degustowanych win zarazem okazało się najświeższym i sprawiało wrażenie najbardziej owocowego.

Najgęstsze, wręcz oleiste było wino rocznikowe z 2000 – Henriques & Henriques Single Harvest Boal 2000 z nutami toffi, czekolady, nieco szczypiącym alkoholem ale ogólnie dobrym balansem.

Madera nie jest winem na co dzień ale silnie fascynuje i nie daje o sobie zapomnieć. Oferuje niespotykane już w innych winach bukiety, które pokazują, jak wiele znaczyło w dawnym winiarstwie… powietrze.

Madeira Wine Institute – organizacja promująca wina z Madery

Mad about Madeira – blog Niklasa Jorgensena poświęcony winom z Madery

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s