Krewni i znajomi pinota w Winkolekcji

„Pinot… krewni i znajomi”, tak zatytułowane spotkanie poprowadził w Winkolekcji Sławomir Chrzczonowicz. Zaprezentował na przykładzie win importowanych przez swoją firmę rodzinę szczepów powiązanych z pinot noir – będących jego mutacjami lub krzyżówkami.

Czy łatwo dostrzec w nich rodzinne podobieństwo? Nie zawsze. Uprawia się je na całym świecie, w różnych klimatach, preferując różne style win. Można chyba co najwyżej powiedzieć, że wszystkie wina, które degustowaliśmy charakteryzowały się niezbyt wielkim ciężarem i dalekie były od surowości.

Zaczęliśmy od skromnego, bezpretensjonalnego i przyjemnego pinot blanc z Alzacji. Clevner 2013 AOC Alsace, Guy Wach pachniało głównie cytrusami i zwłaszcza z początku, gdy było mocno schłodzone, zielonymi jabłkami. Usta były jednak dość łagodne, gładkie, lekkie, pozbawione kwasowego pazura, przede wszystkim jabłkowe. Po paru minutach, przy podniesieniu temperatury, aromaty owocowe stały się dojrzalsze. Wino, z delikatną goryczką w zakończeniu, nadal było bardzo orzeźwiające i pobudzało apetyt.

guerrieri-rizzardi-pinot-grigio-veneto-igt-italy-10394800Włoskie Pinot Grigio 2014 IGT Veneto, Guerrieri Rizzardi pachniało inaczej. Nos wydawał się tu cięższy, raczej były to olejki niż sok cytrusów i dojrzalsze jabłka, nawet nuta miodu. Jak na tak łagodny aromat usta miały zaskakująco zdecydowany charakter i wysoką kwasowość. To również było dość lekkie, raczej proste, codzienne, orzeźwiające wino, nadające się do połączenia z lżejszymi daniami rybnymi.

Alzackie Pinot Gris Duttenberg 2013 AOC Alsace, Guy Wach różniło się od niego znacząco. Należało do kategorii trochę cięższej, jego usta były pełniejsze, łagodne, jakby półwytrawne, z niewysoką kwasowością i eleganckim zakończeniem.

Pinot meunier jest najmniej znanym i docenianym szczepem z Szampanii. Do niedawna używano go niemal wyłącznie jako składnika kupaży. Teraz czasem robi się z niego szampany jednoszczepowe, również w wersji różowej, jak Salmon Brut Rose AOC Champagne, Salmon, którym nas poczęstowano. Jego nos był intensywny, owocowy (głównie truskawki) i bagietkowy. Wino było mocno gazowane i bąbelki z początku maskowały jego smak. Po paru chwilach pokazało intensywny świeży owoc i rześką kwasowość.

Pinot_Noir Sud TirolPo szampanie zabraliśmy się za wina z owoców pinot noir. Czy udowodniły, że ten szczep jest głową rodziny? Biodynamiczne Pinot Noir 2013 Sud Tirol-Alto Adige DOC Alois Lageder było winem o typowych nutach dojrzałych truskawek i malin z niską kwasowością, słabo wyczuwalnymi taninami. Przy średnim ciele miało pożądaną w winach z tego szczepu delikatność i czystość.

Pinot Noir, tak mocno kojarzone z Burgundią, jest dziś szczepem międzynarodowym, wiele znakomitych siedlisk znaleziono dla niego w nowym świecie (chociażby półwysep Mornington w Australii). My spróbowaliśmy wina z Afryki Południowej, z mającego kilkusetletnią tradycję winiarską regionu Constantia leżącego w sąsiedztwie Cape Town (Jego część o nazwie Klein Constantia sąsiaduje z przedmieściem o nazwie Tokai). KC Pinot Noir 2013 Constantia, Klein Constantia bardzo różniło się od poprzedniego wina. Miało sporo kwasowości, dojrzały owoc i intensywne, dość ostre taniny. Wróciłbym do niego za jakiś czas.

santenayBurgundzkie Pinot Noir Santenay 2011 AOC Santenay, Domaine Chanson cierpliwie czekało na swoją kolej a potem przypomniało skąd wzięła się sława pinot noir. Wino było piękne, złożone, harmonijne. Z początku i w nim brakowało mi trochę kwasowości ale z każdą minutą w kieliszku otwierało się coraz bardziej i w końcu znalazłem obok malin swoje ulubione nuty poziomek, kwaskowych truskawek, czerwonej porzeczki. Taniny były drobne ale dobrze wyczuwalne, dodawały winu elegancji. Było to zdecydowanie najciekawsze wino wieczoru, świetnie pasujące do wykwintnych i raczej delikatnych potraw mięsnych, w tym podrobów.

Bardzo spodobało mi się też ostatnie degustowane wino: Pinotage 2013 Stellenbosch, Delheim. Pinotage jest krzyżówką pinot noir z hermitage. To wino miało zdecydowanie ciemniejszą barwę od poprzednich, było bardziej ekstraktywne, gęstsze ale też miękkie, trochę jagodowe, ciut śliwkowe, obecne były w nim także ciekawe nuty ziemisto-korzenne. Czuć było, że pochodzi z regionu znacznie cieplejszego niż Burgundia.

Pinotage-pack-shotNa tym winie zakończyliśmy interesujące spotkanie z rodziną pinot. Trzeba przyznać, że cała rodzina jest sympatyczna i utalentowana, choć moją uwagę przykuł tym razem najmocniej jej nobliwy burgundzki protoplasta.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s