Sierra Cantabria

Po winach z regionu Rioja spodziewamy się najczęściej wyraźnego wpływu dojrzewania w beczkach i konkurencyjnej ceny. Oczekujemy wina dojrzałego, skoncentrowanego, z eleganckimi taninami i tańszego od poważnych win francuskich lub z nowego świata.

logoscDla, zapewne mniej licznych, nieskupiających się na relacji cena – jakość amatorów wyszukanych win z Rioja, rozpoznających i doceniających w nich coś więcej niż stopnie hierarchii Joven – Crianza – Reserva – Gran Reserva, specjalizujący się w winach hiszpańskich importer El Catador sprowadza wina klasy premium produkowane przez rodzinę Eguren pod znaną marką Sierra Cantabria.

Ten ciekawy producent posiada winnice w kilku lokalizacjach w Rioja a także w Toro. W swoich winach łączy nowe pomysły z tradycyjnymi technikami. Między innymi, tworzy wina z niewielkich parceli, co nie jest powszechne w Rioja. Używa beczek zarówno z dębów francuskich jak i amerykańskich, nowych i kilkuletnich, kupażując rozmaicie dojrzewające w nich wina.

Wśród win, które degustowałem jakiś czas temu w „Kieliszkach na Próżnej” Sierra Cantabria Crianza 2011 i Sierra Cantabria Reserva 2009 były najbardziej owocowymi i świeżymi. Crianza dojrzewała 14 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego, około jedną trzecią z nich stanowiły beczki nowe. Koncentracja tego wina jest średnia, nos dość intensywny owocowy, lekko waniliowy, ciut ziemisty. W ustach czuć przyjemny owoc, głównie ciemne słodkie wiśnie, delikatne taniny. Pozostawia cierpki, nieco korzenny posmak. Wino jest bardzo atrakcyjne, pijalne, dość uniwersalne gdy myśli się o zastosowaniach gastronomicznych.

butelka reservaReserva dojrzewała w beczkach o cztery miesiące dłużej, czyli półtora roku. Połowa beczek pochodziła z Ameryki, połowa z Francji, 20% stanowiły beczki nowe a pozostałe były zalewane winem co najwyżej trzy razy – prawda, że niewiele jest regionów, w których o beczkach pisze się tak szczegółowo? Nos tego wina jest mniej owocowy, cięższy, trochę ostrzejszy. Usta są wiśniowe i dymne ale w porównaniu z poprzednim winem pełniejsze, słodsze, o niemal pluszowej fakturze, bez cierpkości w zakończeniu.

Sierra Cantabria Gran Reserva 2005 dojrzewała dwa lata w beczkach, wyłącznie z dębu amerykańskiego. Jest winem poważnym, mocno skoncentrowanym. Ożywia je odrobina kwasowości podkreślająca owoc. Taniny są intensywne. To wino wydało mi się trudniejsze od poprzednich. Być może jego odbiór zmieniłby się po nieco lepszym napowietrzeniu?

Gran Reserva kosztuje w El Catador 129 zł, Reserva 89 zł a Crianza 65 zł. Nie są to ceny kosmiczne ale jak na Hiszpanię nie najniższe. To jednak jeszcze nie wszystko.

etiqueta_punitdo_0El Puntido 2012 jest winem z 25-hektarowej winnicy o takiej właśnie nazwie położonej 600 m n.p.m. z glebami gliniastymi o zróżnicowanym składzie, ze sporą zawartością minerałów wapnia. Wino dojrzewało 16 miesięcy w nowych francuskich beczkach. Jest głębokie, owoc jest trochę powidłowy, wyraźne są nuty czekoladowe. Kosztuje 199 zł. Jeszcze bardziej kawowo-czekoladowe jest El Puntido w wersji Gran Reserva z roku 2006, za 239 zł. To wino dojrzewało ponad dwa lata w nowych beczkach z francuskiego dębu.

Oprócz bazujących na owocach tempranillo win z Rioja ten sam producent tworzy wina w Toro (marka Teso la Monja), takie jak Victorino 2011. Jest to wino z owoców tinta de toro, pochodzących z krzewów rosnących na własnym korzeniu, z których najmłodsze mają 45 lat a najstarsze ponad 100. Podczas fermentacji owoce były trzy razy dziennie deptane stopami. Później wino dojrzewało półtora roku w nowych beczkach z francuskiego dębu. Jest bardzo skoncentrowane, gęste, po prostu mocarne, wypełnione leśnymi owocami. Kosztuje 219 zł.

Dwa razy droższe są jednowinnicowe, jednoszczepowe (100% tempranillo) wina z Rioja.SierraCant La Nieta pochodzi z niewielkiej winnicy o tej samej nazwie. Robi spore wrażenie. Jest winem bogatym i zarazem eleganckim, prawdziwie harmonijnym, dobrze zbudowanym, z delikatnymi taninami. Spędziło 18 miesięcy w nowych beczkach francuskich (449 zł). Z kolei Amancio, przy tym samym poziomie złożoności, jakości i na podobnym, wysokim poziomie koncentracji i intensywności, reprezentuje styl bardziej drapieżny, z wyraźniejszymi taninami i mocniejszym owocem (459 zł).

Myślę, że wina Sierra Cantabria to bardzo ciekawa propozycja dla koneserów win z La Rioja. Dla osoby, która po prostu lubi czerwone wina i czasem ma ochotę na „coś beczkowego”, niektóre koncepty winiarskie rodziny Eguren mogą być nieczytelne i nie warte swojej ceny. Ja najchętniej powróciłbym jeszcze do Crianza i Reserva, choć ciekaw też jestem jak będą smakować potężniejsze wina po kolejnych kilku latach dojrzewania w butelce.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s